Неділя, 28.04.2024, 14:08

Чувак.at.ua

Логін:
Пароль:
Статистика

Головна » 2008 » Липень » 11 » 10 найбезглуздіших податків
10:02
10 найбезглуздіших податків

На днях виповнилося 313 років з дня введення в Росії знаменитого податку на бороду: Петро I повелівав оцінювати дворянські бороди в 60 рублів, першорядні купецькі - в 100 рублів, рядові торгові - в 60 рублів і холопові - в 30. Селянин у себе в селі носив бороду задарма, але при в'їзді в місто, як і при виїзді, платив за неї 1 копійку. Представляю найбезглуздіші в історії податки.

    10 місце: Ще один винахід Петра - податок на лазні. По указу 1704 року думні люди і першорядні купці повинні були платити з домашніх лазень по 3 рублі, прості дворяни, купці і всякі різночинці - по 1 рублю, селяни - по 15 копійок. Або плати - або не мийся.

    9 місце: Римський імператор Веспасіан, який правив в 70-х роках нашої ери, ввів податок на туалети. Саме з того часу існує вираз «Гроші не пахнуть». Коли син Веспасіана дорікнув батька в тому, що він ввів податок на суспільні убиральні, Веспасіан підніс до його носа гроші, що поступили по цьому податку. На жаль для римлян - вони не змогли відмовити собі в задоволенні користуватися шикарними мармуровими туалетами, оскільки туди, як і в знамениті терми, ходили не тільки по прямій потребі, але і ради зустрічей і бесід.

    8 місце: В Бюртембурзі у 18 столітті брали податок на горобців. З господаря кожного будинку вимагали знищити дюжину горобців, за що він одержував 6 крейцерів. Якщо ж хто був не стані чинити насильство, з нього брали податок у розмірі 12 крейцерів. Для того, щоб відхилиться від сплати від цього податку, жителі купували потрібну кількість дохлих горобців у підпільного торговця, який діставав їх на міському звалищі.

    7 місце: Податок "на світ", який дотепер утримують в гвінейській Республіці. Щороку без війни там оцінюють в 700 бельгійських франків.

    6 місце: Найвідоміший податок в СРСР - це податок на бездітність. Він був введений в 1941 р. з метою мобілізації додаткових засобів для надання допомоги багатодітним матерям. Цей податок не має аналогів в історії і утримувався тільки в СРСР і Монголії.

    5 місце: Найбільший податок - 4000 (чотири тисячі)! Саме таким податком обкладалася британцями в Індії сіль.

    4 місце: У Вірменії в кінці XX століття був введений податок на пил. Щоб позбутися надлишків пилу в дворах, міністерство економіки ухвалило: "населення повинне оплачувати витрати по видаленню пилу з розрахунку 2 драма за 1 квадратний метр".

    3 місце: Податок на тінь. Він стягується у Венеції з 1993 року. Під податок потрапили навіси і парасольки, які належать магазинам і кафе, тінь від яких падає на комунальну власність - землю. До речі, ще у Візантії платили "податок на повітря", розмір якого залежав від розміру будівлі.

    2 місце: Податок на секс. В Бельгії ним обкладаються власники вітрин, в яких стоять повії в кварталі "червоних ліхтарів". Податок приносить бюджету прибуток близько 4 мільйонів франків.

    1 місце: "гіпсовий податок". Його платять в Австрії гірськолижники при кожному спуску з гори. Вилучені кошти передаються австрійським клінікам. Згідно статистики в австрійських Альпах щорічно одержують травми близько 150 тис. лижників, і на їх лікування витрачається приблизно один мільярд шилінгів щороку.   

Категорія: Це цікаво | Переглядів: 1491 | Додав: chuvak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]